top of page

Fatma Nudiye Yalçı Kadınlar Tarafından Anıldı

Fatma Nudiye Yalçı’nın ölümünün 49. Yıldönümünde Kadıköy Edebiyat Atölyesi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirdi. 23 Temmuz pazartesi akşamı gerçekleşen anmaya “Kadınlar Hep Vardı: Türkiye Solundan Kadın Portreleri” isimli kitap için Fatma Nudiye Yalçı’nın biyografisini kaleme alan Canan Özcan ve Kırkyama Kadın Dayanışması adına Fatma İnce konuşmacı olarak katıldı.

Eşitlik özgürlük mücadelesinde ve feminist bir geleceğin kurulması savaşında hayatlarını yitirmiş bütün kadınlar adına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ilk sözü Fatma İnce aldı.

Fatma İnce konuşmasında: ‘Fatma Nudiye Yalçı TKP içerisinde ilk kadın kadrolarındandır. Bütün ömrünü devrim mücadelesine adamış bir kadın olan Fatma Nudiye Yalçı,  yoğun baskı ortamında umut ve cesaretle mücadeleyi hiç bırakmamıştır. Bu inanç biz kadınlar açısından çok önemli. 10 yıl hapis yattıktan sonra bıraktığı yerden devam edebiliyor. Kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlar oluyor hayatında. Ailesi tarafından reddediliyor. Ancak inançlı ve kararlı duruşu tüm ailesini etkiliyor. Dr. Hikmet Kıvılcımla olan duygusal ilişkisini hiçbir zaman mücadeleye yansıtmıyor. İlişkileri bittiğinde bile politik olarak görüşmeye devam ediyor. Fatma Nudiye Yalçı’nın hayatına baktığımızda çok sıra dışı olduğunu fark ediyoruz. Etkileyici çok özelliği var.’ Diyerek sözü Canan Özcan’a bıraktı.

Canan Özcan: ‘Öncelikle konuşmama şuradan başlamalıyım Fatma Nudiye Yalçı ‘Kadınlar Hep Vardı’ kitabına şöyle girdi. Doktora tezimin konusu Hikmet Kıvılcımlı olarak belirledim. Araştırmaya başlayınca Fatma Nudiye Yalçı’nın adının geçmemesi olmazdı. Kitap editörü o dönemdeki kadın olarak kim olabilir dediğinde Fatma Nudiye Yalçı’dan başka bir isim gelmedi aklıma. Böylece kitaba girdi. Sosyalist hareketin önderleri sayıldığında Yalçı’nın adının olmaması çok şaşırtıcı. Çünkü hayatını sosyalist mücadeleye adamış bir kadın. Ailesi varlıklı olmasına rağmen o mücadeleyi tercih ediyor. Ve ailesi bu yüzden görüşmeyi kesiyor. Ancak ilerleyen zamanlarda yaptıklarından kaynaklı aile içinde karizmatik, entelektüel biri olarak hatırlanıyor. Lise yıllarında yatılı okulda çarşafsız yakalanıp azar işitiyor. Kendi anılarından bunlara ulaşıyoruz. Fatma Nudiye Yalçı her zaman dik başlı. 1933 yılı sonlarında Dr. Hikmet Kıvılcımlı ile tanışıyor. Kıvılcımlı ile tanışması Yalçı’nın o zamana kadar teorik birikimini pratiğe döktüğü zamanlar oluyor. Donanma davasında yargılanıyor ve 10 yıl hapis cezası alıyor. Mücadele ile geçen bir yaşam’ diyerek sözlerine son veriyor.

Etkinlik konuşmaların ardından sona erdi.

Yaşam Hikâyesi

1904 yılında İstanbul’da zengin bir ailede dünyaya gelir. Üniversiteye gitme şansı bulunan ender kadınlardan olur. Resimli Ay Dergisi çevresine girerek dönemin aydınlarıyla ilişki kurar ve dergiye makaleler yazar. O dönemde yazdığı tiyatro oyunu ile “tarihimizde ilk kadın oyun yazarı” olma sıfatını edinir. 1930’lu yıllarda Dr. Hikmet Kıvılcımlı ile tanışmasıyla komünist hareketin içinde yer alır. Marksizm Bibliyoteği yayınevi çalışmaları içinde çeviriler yapar, kitap çıkarır, makaleler yazar. Yayınevi kapatılır ama bu sefer de Emekçi Kütüphanesi’ni kurarak çalışmalarını sürdürür. Devrimci mücadeleyi sürdürmenin güçlü bir inanç, irade ve kararlılık gerektirdiği o zorlu dönemde, bunu başarabilen bir avuç komünist kadro içerisinde Fatma Nudiye Yalçı da vardır. Sadece komünizm propagandası yapmanın bile yıllarca sürecek hapislik bedeli vardır Yalçı’nın mücadelede yer aldığı o dönemde. İlk olarak adı tarihimizde “Donanma Davası” diye geçen davada gözaltına alınır. Bir aya yakın işkenceli sorguya tabi tutulur. Yine sorgu sırasında direnen, yoldaşlarının adına vermeyen pek az kişiden biri olur.  “Askeri isyana teşvik” suçuyla yargılanarak 10 yıl hapis yatar. Tahliye olduktan sonra politik faaliyetlerinden geri kalmaz. Komünist bir parti olan Vatan Partisi'nin kurucusu ve yöneticisi olur. 1958 yılında partiye kapatma davası açılır ve bu davadan da 2 yıl hapis yatar. Tahliye olduğunda ise sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalır, tedavi için gittiği Bulgaristan’da aramızdan ayrılır.

Bize Katılmak İster misin?

© 2018 Kırkyama Kadın Dayanışması Blog Sayfası / Wix.com

  • Siyah Heyecan Simge
bottom of page